Citat:
vladd:
Jesu pod zastitom u EU, i mislim da su pod zastitom u Hrvatskoj...
A da li ES postuje zakone Hrvatske, i da li je hrvatski jos uvek zvanicni jezik ES-a ili je to promenjeno?
Citat:
Za sada je ovako, posto su izuzetno opasne zivuljke.
Sklon sam misljenju da nisu zivuljke opasne, vec su opasne upravo ovakve teme, imajuci u vidu da strsljen napada gotovo iskljucivo onda kad mu je ugrozeno leglo. Najveci procenat ljudi je uboden upravo zato sto zeli da ih se otarasi. Sto se same opasnosti tice, folklorne price prikazuju opasnost mnogostruko vecom od one kakva je zaista - smrtonosna doza otrova je ona koja se ubrizgava tokom 500 uboda, naravno ako covek nije alergican. Ako jeste, onda mu je naravno dovoljan i jedan a verovatno je dovoljna i bilo kakva pcela ili osa. Da li onda treba da krenemo u unistavanje kosnica, jer i tu zive "izuzetno opasne zivuljke" od kojih neko pod nekim okolnostima moze da umre?
Mene su jos kao malog ucili da se strsljeni ne diraju, tako sam uvek postupao i nikada nisam imao problema. Prvi put sam strsljenove video u kotlarnici, ogromno leglo bas iznad kotla i tada sam pitao da li su oni opasni i treba li ih unistavati. Rekli su mi da oni uopste nisu opasni izuzev ako se unistavaju i da se tu ljudi non stop vrzmaju - loze vatru, unose drva i ugalj, ciste pepeo i slicno i da niko nikada nije imao problem sa njima. nasuprot tome, znam neke ljude kojima djavo nije dao mira i pre ili kasnije su svi ubodeni od strane strsljena. Mozda ih jednom uspesno uniste pa ih to ohrabri da ce uvek biti tako, ali ako su ti strsljeni dosli tu to znaci da na tom mestu postoji prirodna pogodnost za njih i sledece godine zamenice ih drugi, pa trece godine treci i sve tako dok covek ne napravi pogresan korak prilikom unistavanja i zavrsi u bolnici/mrtvacnici.
Ali, kad je vec tako kako je da ljudi imaju iracionalne strahove koji ih teraju da prave opasne ludosti, onda cu da dam doprinos preporucivanjem necega sto smatram najmanje opasnim nacinom da strsljenove drzite podalje od kuce:
http://www.rasterivac.rs/Rasterivac-osa-pcela-strsljena.htm
[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 11.09.2015. u 20:25 GMT+1]