napomena
Laik sam i sve što znam je ono što sam pročitao na forumu tj. iskustvo = 0.
1. Da li mogu da prigušim radijatore na donjem ventilu bez brige da na taj način opteretim pumpu ili da na neki drugi način negativno utičem na elemente sistema grejanja kod mene? (prigušio bih više radijatora)
Da ne bih previše pisao evo skice i opisa mog sistema za ljude koji se razumeju da sagledaju celu sliku.
Termostat se nalazi u dnevnoj sobi koja praktično čini jedan zapreminski prostor sa kuhinjom (prostorije odvojene lukom). Na radijatorima u toj prostoriji imam obične ventile (plavi kružići). Prostorija je na južnoj strani i toplija je od drugog dela kuće, pa se brže zagreje i termostat ugasi kotao pre nego što radijatori u sobama dostignu temperature zadate na termoventilima (roze kružići). Termostat bih zadržao u dnevnoj sobi jer mi je tu najzgodnije (a i kabal je dotle doveden kroz zidove)
Od kotla kreće jedna cev koja se odmah račva na dva kraka (ja sam ih obojio u zeleno i crveno iako nemam pojma da li to ima ikakve veze i da li to suštinski perdstavlja dva kraka, tu je običan T-spoj nije nikakav sabirnik i sl).
Na crvenom kraku imam mnogo manje radijatora i na tom kraku bih i prigušivao većinu tj. sve. Na drugom kraku imam mnogo više radijatora, a od svih tih samo kupatilo i poslednji nemaju termoventile (taj posledni u nizu bih takođe prigušio). Oni obojeni u narandžasto su postavljeni u suterenske prostorije i na njima su ventili skroz zatvoreni (za sada).
Znači moja dilema je i dalje da li prigušivanje mnogo radijatora (a svi su na tom jednom kraku) može loše da se odrazi na nešto.
2. Drugo pitanje je vezano za način i količinu prigušivanja radijatora, tj. da li se zna koliko prigušivanje smanjuje protok tople vode u zavisnosti od broja krugova okretanja ventila. Da li je odnos takav da ako se ventil skroz zatvori nakon 8 krugova to znači da ću sa 4 kruga smanjiti protok za 50%.
Molim za savet kako da uradim ovo.
U pitanju je dvocevni sistem sa bakarnim cevima. I obični i termoventili i oni dole su Herz
Grejanje radi OK jer kada povećam temperaturu na termostatu zagreju se i sobe, samo onda u dnevnoj sobi bude mnogo vrućina.
Svi radijatori su visoki 0,6m (osim jednog 0,9m)
Unapred hvala puno svima!

[Ovu poruku je menjao Žuna dana 13.10.2010. u 13:32 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Žuna dana 13.10.2010. u 13:32 GMT+1]