swordfin reče:
Da ne otvram novu temu, takodje trazim letnju gumu, 205/55/16.
Znam da udobno i trajno tesko idu pod ruku, ali me ipak najvise zanima komfor u voznji (znaci, meksa guma koja bolje upija neravnine na putu).
Takodje, rim protector na gumi bi bio veliki plus.
Godisnje prelazim 10-12KKm vrlo umerene gradske voznje.
Za sada mi je za oko pala Dunlop SP Sport Fastresponse, ali se ne moze naci u Nisu.
Neki predlog?
Pošto sam i sam bio u istoj dilemi za nabavku i u istoj dimenziji tako sam se i interesovao kod drugih koji su pazarili gume u toj dimenziji, a bogami i analizirao testove iz više država po pitanju te dimenzije.
E sad ono što bih odma otpisao u startu su sve gume sa oznakom "ECO" koje kao štede gorivo i bla,bla a u stvari ništa od toga niti dobro drže a po mokrom pogotovu, e jedina prednost im je što dugo traju ali koja sreća od toga ,zar ne ,a po pravilu su tvrdje i manje udobne.
Nadalje ti tražiš meku gumu koja upija neravnine i koja je udobna u vožnji, a mogu da ti za to preporučim
UNIROYAL RAINEXPERT koja je baš meka upija nervnine ili bolje reći guta po mokrom leži kao budali šamar,ali ima dvije falinke a to je da se brzo troši max do jedno 30 HKM i stvara malo više buke u vožnji jer taka joj kišna šara.
E sad druga guma koja bi zadovoljila bi bila
Hankook Ventus S1 evo koju ove godine na svim testovima bacaju među prve 3-4, odlična na suvom dobro drži ne uvija se u krivini, nije bučna ali malo slabija na mokrom pogotovu posle 10-15 HKM gubi na mokrom,guma koja bi bila optimalna između ove dve je
NOKIAN H i tiha i dobro leži na mokrom ne kao uniroyal ali je OK pogotovu što je u svim parametrima ujednaćena i iznad sredine jedino ne znam koliko je dobavljiva.
I jedna koja je sigurno TOP10 u dimenziji 205/55 R16 u V indexu je
PIRELLI P7 cinturato ta je za sve OK a pogotovu što može da pređe i iznad 40HKM a da još bude solidno dobra i
jedina je koja ima gumeni pojas za zaštitiu alu felni-rim protector u toj dimenziji od svih ovih pobrojanih, imam je i sam na službenom autu i prešle su preko 40 hkm i još uvek solidne, jedino su sada malo bučnije i pale su joj karakterisitike za akvaplaning, ali su dokazano dobre i evo traju dugo jedino ne znam za cenu sigurno skuplje ,ali moraju biti manje od michelina ili continentala ili bridgestona.
Posle svih kalkulacija ja sam se odlučio za njih jer nisam našao ništa bolje u toj dimenziji,još samo da vidim gde su najpovoljnije i ko daje bar na 2 rate i nadam se da sam bar donekle pomogao u odluci i saznanjima
[Ovu poruku je menjao Trebinjac dana 27.03.2011. u 03:03 GMT+1]
VERITAS VOS LIBERABIT