Evo i mene - specijalca
Odmah da ispravim moj tezak previd.
Bio sam ubedjen da pumpa ukljucuje na 40c i zato mi nije bilo jasno zasto se temp. u sistemu poveca samo do 51c.
Danas sam testirao malo duze, cela 3h.
I naravno, odmah sam video da pumpa krece tek od 50c. Posto imam ogromnu kolicinu hladne vode u mojim gusanim radijatorima, cim pumpa krene da radi, hladna voda iz radijatora stize u kotao i dosta ga ohladi. Pumpa se iskljucuje na 47c.
Zato sam zatvorio dovod vode na svim radijatorima osim cevastog u kupatilu i cekao da vidim da li ce voda u sistemu poceti da prelazi preko 51c.
Upravo tako, dosta brzo je dostigla 57, 59c ...
Otvorio sam ventil prvog radijatora i odmah je spustio temp.sistema na 46c. Znaci..to je to. Pec je ispravna.
Uglavnom, krenuo sam od 13c vode i 13c vazduha, spoljna temp. 5c, trebalo mi je tacno 2h i 15min. da zagrejem mojih 150l vode na 52c.
Cim smo presli 52c, na svakih 2-3 minuta se temperatura povecavala za 1c. Radijatori su vec na 55c bili vreli.
Dostigao sam temperaturu vazduha oko peci od 20.5c i tu sam iskljucio pec.
Trebalo je preko 30 minuta dok pec potpuno nije prestala sa radom tj. temp. vode u sistemu nije pala ispod 47c.
Znaci, sporo se podize temp. ali sporo i pada. Ovo je moj utisak o radu sa gusanim radijatorima.
Za ova 3 dana potrosio sam 15kg peleta za tacno 7h rada od toga 3x20min za potpaljivanje, ostatak u intenzitetu grejanja 5, znaci, stalno sam isao maksimalnom snagom jer nisam mogao da dostignem ni jedan od postavljenih uslova 24c oko peci i temp.vode u sistemu od 60c.