"Grejanje na pelet" i "Integrisani kamini..." su prilično posećene teme na forumu pa onda post relativno kratko bude vidljiv pa sam odlučio da se u ovoj temi nadovežen na nešto o čemu sam pisao u temi "Integrisani kamini"...
Poslednjih par nedelja sam počeo da razrađujem ideju upravljanja kotlom posredstvom interneta (još uvek se lomim da li da frontend bude obična responsive web stranica ili android aplikacija). Prednost android aplikacije je što je moguće jednostavnije odraditi obaveštavanje prilikom javljanja nekih grešaka ili nestanka struje kod kuće (bilo u vidu mejla ili u vidu push notifikacija). Za početak sam planirao da implementiram samo najosnovnije upravljanje (paljenje, gašenje, kao i monitoring vitalnih parametara (temperature vode/prostora, pritisak u instalaciji, kodovi grešaka itd...). Možda i definisanje vremena paljenja i gašenja u hrono modu jer je metoda setovanja preko LCD/kontrolera na samom kotlu malo "zaguljena" za osobe kojima elektronika i moderne tehnologije nisu jača strana
Verujem da 80% korisnika nikad ni ne probaju da koriste hrono opciju iako je u korisničkom uputstvu sve lepo objašnjeno no dobro...
Kao što rekoh u prethodnom postu, vlasnik sam kepo peći koja, kao i ostale konkurentske peći na tržištu (MBS, Alfaplam), poseduje italijansku micronova elektroniku. Za samu peć imam samo reči hvale, evo druga godina kako se grejem k'o gospodin, osim što mi zaista nedostaje mogućnost da u specifičnim situacijama kada sam van kuće upalim/ugasim kotao, pojačam/smanjim temperaturu... pa sam zato došao na ideju da uz pomoć mikrokontrolera (arduino i ESP8266) pokušam da realizujem zamisao. Mogućnosti su praktično neograničene ali pored elementarnih funkcija paljenja, gašenja i setovanja temperatura evo nekih "novih":
- Mogućnost automatskog korigovanja temperature vode prema spoljnoj temperaturi dodavanjem sonde spoljne temperature
- Dodati ultrazvučni senzor u bunker sa peletom koji bi "javljao" kada je nivo peleta na kritično niskom nivou
- Moguće je tačno pratiti vreme rada kotla u određenim vremenskim intervalima, pa samim tim preciznije izračunati potrošnju po satu rada
- Različite tipove podataka/parametara je preglednije prikazivati grafički u vidu grafikona
Uspostavio sam komunikaciju sa kotlom i uspešno mogu da iščitavam i upisujem željene vrednosti. Na glavnoj ploči postoji CN13 konektor koji je namenjen za povezivanje sa oficijelnim micronova interfejsom pa sam taj konektor iskoristio kao "komunikacioni kanal". Arduino je zadužen za serijsku komunikaciju sa kotlom, dok je ESP8266 zadužen na kačenje mikrokontrolera na kućnu WiFi mrežu jer je jeftin a pritom me je poštedeo razvlačenja kabla od rutera do kotla.
Da ste na mom mestu, šta biste lično želeli da ova aplikacija ima od mogućnosti? Koji parametri su po vama bitni da želite da možete da ih vidite kad niste kod kuće? Odmah bi se ogradio da ne planiram da pravim repliku kompletnog sistema menija (sa sve factory settings) jer je to izuzetno komplikovano, i zahteva prilično reverzibilnog inženjeringa obzirom da je micronova sve zatvorila pa samim tim nigde nije dostupna zvanična tehnička dokumentacija. Ovaj post je više da vidim šta bi prosečni korisnici želeli da imaju od opcija, da se ne iscrpljujem bespotrebno sa razvijanjem nečega što nikome neće biti od koristi. Moj primarni cilj zbog koga sam se upustio u sve ovo je da sebi omogućim osnovno upravljanje na daljinu, a ukoliko postoji zainteresovanost samih proizvođača ili forumaša za ovo moje "sokoćalo" što da i postojeći i budući korisnici ne "modernizuju" svoje kotlove. Kada projekat uđe u neku završnu fazu prva demonstracija će biti upravo u pogonu Kepo-a.
Hvala unapred na odgovorima.
[Ovu poruku je menjao bandovicvladimir dana 16.01.2016. u 05:17 GMT+1]
Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... iz zamrzivaca.