^ Nisi procitao sve i do kraja u tom postu :
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ja sam radio jos nesto sto retko ko radi kod nas, neki to zovu "duplo ventiliracji krov"
Prva ventilacija je ona "spolja znaci srep-letva-kontraletva" sto skoro svi rade.
A druga je da se ostavi prostor od "1-3 cm izmedju daske i izolacije unutrasnji deo" ( to je onaj unutrasnjhe deo izmedju rogova gde se stavlja izolacija ).
Dobija se to da se izolacija isto ventilira i dise, pravi se mini promaja i u tom delu, i sve to ide ka vrhu krova. Veoma je osetna razlika u vrelim letnjim danima, sa duplom ventilacijom i bez !
1-3 cm se dobije, zicom se uplete od roga do roga, ne da se vuni da pridje skroz do daske kako bi ostao prazan prostor za da dise. A spolja posto je i to otvoreno kao i prostor izpod crepa, "obavezno mrezica gusta, zbog insekata ptica itd"
A za stiropor ako ide ka dasci, mogu se neke letvice
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Zamisli kad bi napisao ama bas sve to poslednjeg detalja trebalo bi mi 100 godina
Posto me mrzi da crtam nasao sam skicu na netu, 99% prikaza na slici je kao kod mene sem :
1 - Spoljasni deo rogova-greda nije otvorenog tipa da se vide rogovi i daske vec je zatvoreno, za potrebe ventiliranja je podascan i deo ispod rogova kao i iznad da bi se dobio otvor i kanal za ventilaciju.
Naravno na sve to mrezica siroka koja pokriva i deo iznad daske i deo ispod daske.
Nakon toga je uradjen kostur od letvica za tu kaplamu da izgleda kao one betoske sto su se nekad radile, pa srafljen stirodur za to, pa mrezica pa bavalit, a unutra u toj supljinu ima nesto staklene vune ne secam se tacne postave.
2. Na skici je prikaz, potkrovlja kao zivotni prostor do samog vrha (gips zavrsne obloge itd) kod mene je do plafona kosine su mi male jer je jedana strana zidana na 10 reda blokmova+beton greda+drvena greda za rogove sto je preko 2 metra visine tu mi pocinje kosina, a druga strana kuce klasika 6 reda+beton gredadrvena greda sto je oko 1.45-1.50 visine. Palfon na oko 2.6-2.7
Izolacija, i ventilacija ide do vrha kao na skici, gore nemam po 2 poslednje daske na svakoj strani. Razliak u debljini na rogovima spolja, je dobijena parcicima daske. A gore u sam spic , ima neka fora sa 2 letve ne secam se kako bese. Ali nesto kao na skici.
Oni gore zlebnjaci sto pokrivaju crepove sa obe strane krova nisu malterisani kao sto mnogi radekod nas, nego su srafljeni dole sa nekim nosacima pa odozgo zaliveni ti srafovi nekim spec lepkom. Uglavnom to je sve bas bas otvoreno za promaju.
Ono sto najvise sprecava prodor vode u tom delu je paropropusna vodeno nepropusna folija, tu treba ispostovati neke silne detalje, ne secam se ni ja bas svega bilo pre skoro 5-6 godina to pokrivanje.
3. Ja imam plafon sa konstrukcijom, drvene grede se naslanjaju na unutrasnje betonske stolice, pa je za njih radjen rostilj za gips i naravno izolacija i odozgo 10cm staklene-mineralne vune (dodacu jos 10)
Ostalo sve isto
Evo skice za ventilaciju :
I duga :
Ovo na drugoj sam kao obojio zatvoreni deo, onaj sto je pravljen kod mene kao kostur.
Tenzi nadam se da ti je sad jasno i da si naucio nesto novo :)
Ako jos nesto nije ti pitaj.
A za ovo tvoje :
Tenzor:
Unapred se radujem Vašem objašnjenju i skici , ako ništa drugo podigli smo nivo komunikacije na pristojan nivo . :)
Ostali ste mi duzni pojašnjene o "profesionalcima " ??
Ovo prvo, nije da sam ti persirao nego se obracam vecini, ljudima koji citaju ovo, a drugo o profesionalcima misli da je to pitanje za nekog drugog ne za mene.
Inace malopre sam procitao temu od pocetka do kraja ( u temi sam zavrsio sasvim slucaju, jer je moderator iz teme koja klima prebacio sve ovde)
Dobri su Tenzorovi postovi u ovoj temi a vezano za krov i "nakuku o tome", mada nigde konkretnih primera.
[Ovu poruku je menjao sasamanas dana 09.02.2017. u 10:22 GMT+1]
Midea Mission 12
58mkv grejano (deo potkrovlja)
1878 kw grejanje 2016/2017
32kw po m2, 1.99 eura po m2.
Fasada 5cm stirpopor,
Unutra 5cm spoljasni zidovi, kosine 5+10 (stiropor+vuna),
Plafon 10 cm vune (planiram jos 10-20cm), pod 3cm stirodura + 9mm silent folija kao neka pena
Parna brana (alu folija+mezica+najlon)na kosinama i plafonu, aluminijum ka prostorijama za vracanje toplote.