Citat:
gml:
Znas kako .
Kod mene je objekat 600 kvadrata i ove sam godine grejao sve .Inace grejem 400 kvadrata u dvije vertikale. Kotao je sa 160 l vode a radijatori panelni .Ujutro sistem podigne za pola sata .Meni je jeftinije i prakticnije da se stavi trokraki nego sve termicke glave.Prepostavljam da se ti ne sluzis sa tih svih 400 kvadrata a mislim da ce termicke biti max otvorene pa da i nece biti efekta od njih. Dali ce smanjiti protok trokraki .Ako je sve uredu spojeno onda nece .Kod mene kad se izbalansira sistem razlika je nekih dva stepena ali imam dvije puumpe ustvari tri pumpe kotlovsku i dvije radijatorske.
Da pumpe gasim termostatom to zaista nebi .Jer to povecava potrosnu podizajuci i spustajuci sistem.Jasno je meni da pun at ujutro brzo podignesistem ali tih 800 l svejedno treba ugrijati i odrzavati. Ja sam sebi uradio regulaciju tem. preko mesnog i jednom kad podigne posle samo odrzava nikad ne ohladi sistem .
Tem polaza sam smanjio na 45 a povecao protok prema radijatorima i dobio citavu povrsinu tople radijatore .Bez da povecavam grejna tela. Pojedinci kazu da to nije dobro povecavati brzinu protoka ali meni je dobro.
Ono sto sam zakljucio je to da dva kruga su idealna imao sam i treci pa ukinuo .Imao sam at pa odkacio naisao na osudu ali ako nekom treba rado bi ga prodao jer nemam namjeru da akumuliram .Dosad sam mislio da bi zatrebo ali sad nemislim . Ja grejem od 6-22 na max 24 ali ne postize uvijek 24 i odrzavam na 21 nocu kad je potrebno .Termostat zna kad treba.
Nebi da dajem savjete ali mislim da pumpa tu daljinu trba da savlada i jos tih 400 kvadrata ali ti vidis koliko je razlika u povratu .A pogotovu ako termostat gasi pumpu to je lose.
AT imas pa nek stoji a veci ti netreba sigurno. Siguran sam da bi sve radilo i bez toga jer kotao modulira a cetverokraki dozvoljava samo malu kolicinu vode da greje .Pogrsno je da sve to navali na malu litrazu.
Sad novo radijatori postizu dobre rezultate sa malo vode .A meni su interesantni ovi sa konvenkcijom .Brzo ugriju i odaju vise toplote malo struje trose i nemas osecaj da pusu hladno jer isijavaju toplotu i konvekcija.
Prvo, kod mene su tučani plus 30m cevi od kotlarnice do odjekta. Tu nam se odmah vidi razlika u količini vode, tu si u prednosti :).
Drugo, služim se sa svih 400 kvadrata, sve se greje od početka oktobra do početka maja. Romantika pogotovu sa sadašnjim cenama ako se ne spuste na leto. Što čisto sumnjam.
Treće, što se tiče pumpe, imao sam tih problema o kojima pričaš sa starom Villo pumpom, od kad sam je zamenio sa Alfom toga više nema. Poprilično je ujednačila sistem.
Verujem za dva kruga, to bi i meni dosta olakšalo, ali sad je neizvodljivo odvojiti. (neisplativo)
Novi rdadijatori da, ali zamena radijatora mi je isto verovatno preskupa investicija.
Generalno gledam da poboljšam koliko mogu trenutno stanje.
Hvala na savetima. Pozdrav