Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kiseli fermentisani krastavci

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Kiseli fermentisani krastavci

[ Pregleda: 8057 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 142



+2247 Profil

icon Kiseli fermentisani krastavci30.09.2022. u 23:52 - pre 27 meseci
Hteo bih da kiselim krastavce fermentaciom , a ne sircetom , da ih ukiselim kao
kupus . Interesuje me da li je neko upoznat sa postupkom .
Kome snaga argumenta leži u brisanju, tragovi mu nečoveštvom smrde.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 9802
2a06:5b00:5ec:cd00:9c97:f7b:..



+10352 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci01.10.2022. u 10:21 - pre 27 meseci
Postupak sa kupusom je sledeći: sipaš vodu i dodaš so.
Ako ćeš isto: sipaš vodu i dodaš so.

Ali ja nisam čuo da to tako može
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

TheSpiridon

Član broj: 340665
Poruke: 436
*.dynamic.a1.rs.



+74 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci01.10.2022. u 10:29 - pre 27 meseci
Imaš sastojke kao što su vinobran i konzervans, pa potraži na gugletu.
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3536

Jabber: djoka_l


+1497 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci01.10.2022. u 11:46 - pre 27 meseci
Isto kao kiseli kupus.
20-40 g soli na litar vode.
Laktobakterije rade fermentaciju. Možeš da dodaš i kupus, pa da zajedno kiseliš.
Ako nema laktobakterija (one se prirodno nalaze na krastavcima, ali može da ih nema ako preterano detaljno opereš krastavce), možeš da dodaš već ukiseljeni kupus, jer kupus ih već ima u izobilju.
Uzgred, osim kiselog kupusa, dovoljan je i rasol.
Količina soli može da varira, ja sam, recimo, za kupus koristio 1-1.5 kg soli na bure od 60 litara (i oko 25-30 kg kupusa).
 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 142



+2247 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci01.10.2022. u 19:35 - pre 27 meseci
Turio sam danas tri tegle sa po kilo i po krastavaca . Dodao sam 3,5% soli na
ukupnu tezinu vode i kupusa , oko 220 grama soli , pa da vidim sta ce biti .
Vinobran i konzervans su govanca koja ja necu da koristim , a i sprecavaju
fermentaciju . Zbog lactobacillus-a i kiselim krastavce , a navise me interesuje
koliko mogu da izdrze tako ukiseljeni .
Kome snaga argumenta leži u brisanju, tragovi mu nečoveštvom smrde.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 9802
..0:5ec:cd00:ac05:877:5fe:c7b5



+10352 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci02.10.2022. u 11:10 - pre 27 meseci
Ja mislim (ali nisam siguran) da se neće ukiseliti.
Biće slani, možda će omekšati, ali mislim da se neće ukiseliti.

Ali, ajd, da ne nagađamo, prenećeš utiske za koji mesec.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3536

Jabber: djoka_l


+1497 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci02.10.2022. u 11:24 - pre 27 meseci
Ja sam našao jedan savet, ako nisu prisutne laktobakterije da se doda malo jogurta ili kiselog mleka, da započne fermentacija...
 
Odgovor na temu

Mili Nebojsa

Član broj: 346352
Poruke: 15
176.106.126.*



+32 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci03.10.2022. u 20:44 - pre 27 meseci
Citat:
jovajovic100:
Turio sam danas tri tegle sa po kilo i po krastavaca . Dodao sam 3,5% soli na
ukupnu tezinu vode i kupusa , oko 220 grama soli , pa da vidim sta ce biti .
Vinobran i konzervans su govanca koja ja necu da koristim , a i sprecavaju
fermentaciju . Zbog lactobacillus-a i kiselim krastavce , a navise me interesuje
koliko mogu da izdrze tako ukiseljeni .


Teoretski mogu mnogo duze nego sa konzervansom i vinobranom.
Kolega koristi fermentisano voce i povrce koje je navrsilo 2 pune godine u teglama, znaci ulazi u trecu godinu, i kaze da je sve sasvim uredno.
Glavna razlika je u ukusu, koji vremenom postaje izrazeniji/kiseliji.
Kako fermentises, odvrnes teglu da rasteretis pritisak povremeno ili si zabusio poklopac i montirao vrenjacu?

 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 142



+2247 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci04.10.2022. u 16:13 - pre 27 meseci
Vec su poceli da malo reze , ali sam dodao jos soli . Tegle su zatvorene
najlonom i velikom gumiciom pa mogu same da se ventiliraju .
Krastavci su pritisnuti onim plasticnim pritiskacima .

Mili Nebojsa : pitaj kolegu za recept

Kome snaga argumenta leži u brisanju, tragovi mu nečoveštvom smrde.
 
Odgovor na temu

Mili Nebojsa

Član broj: 346352
Poruke: 15
176.106.126.*



+32 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci04.10.2022. u 17:23 - pre 27 meseci
Dovoljno si soli stavio u startu vec.
Vrenjace nisu skupe 150-200 din, preporucio bih ti umesto tih samoventilirajucih metoda.

Recept je kao i ti sto si poceo.
Kad se fermentacija zavrsi, stavlja se redovan poklopac i dobro zatvori. Sklanjas na tamno i hladnije mesto na cuvanje.
Ako hoces da budes siguran, a mozes da izmeris, proveri PH. Ako je ispod 4, siguran si. Ako je malo vislji, ostavi jos da radi na malo toplijem ili dodaj sirceta dok ne padne ispod 4.
 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 142



+2247 Profil

icon Re: Kiseli fermentisani krastavci05.12.2022. u 12:21 - pre 25 meseci
Mogu da vas obavestim da su krastavci stradali , pojeden je i zadnji komad . Bili su malo
slaniji , pa sa sam ih malo odsojio pre mesec dana i onda su bili bas dobri . Pre par dana
se desilo neko veselje sa pevanjem i pucanjem i odose krastavci uz meze i ladnu rakiju ,
prava stvar za skidanje fleka ...
Kome snaga argumenta leži u brisanju, tragovi mu nečoveštvom smrde.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Kiseli fermentisani krastavci

[ Pregleda: 8057 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.