Citat:
milos.nedeljkovic2:
Citat:
tihi2:
Nema brige oko zamrzavanja ni kod monoblok TP. Ona ima uprogramiran rad da na temperaturi ispod +4*C svakih 5 minuta provrti vodu. Samo treba da je uključena u struju.
Mnogo važnije je da li je TP voda/voda ili vazduh/voda. Kod ove druge snaga opada sa nižom temperaturom.
Dakle, ako je voda/voda onda je snaga koja piše (ali postoji trošak bušenja bunara), a vazduh/voda ima na spoljnjih -10*C snagu oko 60-70% deklarisane na +7*C. To treba imati u vidu.
Ne bih uzimao voda/voda, vise sam za vazduh/voda. Kaze majstor samo Valliant na -7 meri snagu, ostali na +7 ako sam ga dobro razumeo.
I drugi daju podatke o snazi TP za niže temperature, neki čak i grafikon do -20*C. Ima toga i na sajtu proizvođača, trgovci to ne stavljaju jer im kvari posao.
Pitanje je do kolikog minusa planiraš da se greješ samo na TP. To zavisi od gubitaka kuće ali uračunaj i vreme defrosta za TP vazduh/voda koji je oko svakih 30-40 minuta i traje desetak minuta kada TP ne greje.
Ja sam uzeo TP od 18kW za kuću od 12kWh/h gubitaka i grejem se samo na nju do oko -8*C. Obično je najhladnije oko 6:30 ujutru i tada je temperatura u kući 22.5 pa onda raste i održava se ceo dan na oko 22.8-23*C. To je predimenzionisanje od kao 30% ali jača TP će lakše i brže zagrejati i neće potrošiti više energije od manje TP. Jeste skuplja ali se isplati.
Potrošnja zavisi najviše od gubitaka kuće.
Inverter TP radi tako da smanjuje svoju snagu u skladu sa zahtevima za energijom i trebalo bi da se retko tj. nikada gasi.
Klasična TP on-off daje energiju kada postoji zahtev a gasi se kada to ispuni.
TP treba da je takve snage da se gasi najviše 3 puta na sat da se ne bi smanjivao njen radni vek. Zato se obično na on-off TP stavlja bafer koji omogućava da TP radi (kao kod mene npr.) 20 minuta a onda se ne pali 2 sata (bafer je od 1000l).
TP je potpuno ista tehnologija kao i klime. On-off i inverter, monoblok, split. Isto rade, kao da je unutrašnja jedinica uronjena u vodu.
[Ovu poruku je menjao tihi2 dana 18.12.2023. u 12:52 GMT+1]
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo