Da ne pišem pojedinačno, pokrenulo se nekoliko tema.
1. Naravno da je sve legalno, moje je pravo da iza brojila stavim šta hoću. Sve do brojila je EPSovo, posle njega moje. Imao sam doživljaj da mi je EPS poslao račun računajući kao da imam jednotarifno brojilo jer sam potrošio 2020kWh niže i 2 kWh više tarife. Tata kad je video račun 45000 zamalo srčku da dobije. Reklamiram ja neispravan račun i sutra dolazi ekipa. Sve gledaju, sve ispravno, u ormanu paučina 2 prsta. Kažu da je nemoguće da se ta potrošnja napravi i da je uklopni sat zalepio na jednu tarifu (hoće kod starih uklopnih satova). Ali ja nemam uopšte posebno uklopni sat već imam novo digitalno brojilo.
I objasnim ja njima kako to radi: u AT imam 2x 6kW grejače koji su uvrnuti u njega i pale se na dva tajmera koji ih pale u 23:05 a gase u 06:55. Dakle samo po noćnoj tarifi. Ona 2 kWh su od sijalice koju palim kada dođem da obiđem kotlarnicu.
Napišu zapisnik pošalje mi se novi račun i sve je ok.
2. "Elektronika" za grejanje. Moja elektronika je krajnje jednostavna i jeftina. Grejači se pale na tajmer a u AT je stavljen tobolac i oba senzora od bojlera (sve kao kod običnog bojlera, cev tj taj tobolac i u njemu dva merača, jedan radni koji se podešava i jedan sigurnosni koji iskače na 92*C i mora se posle ručno vratiti i koji se aktivira samo kada je radni termostat neispravan). Dakle ovaj deo "elektronike" je uzet sa bojlera i košta do 1000din.
Drugi deo koji treba kontrolisati je voda koja ide u kuću. Ja imam termostat u sobi koji daje zahteve za toplotom kada pali cirkulacionu pumpu. Kad zahteva nema, gasi cirkulacionu pumpu.
Treća stvar koja još treba je termostatski trokraki mešni venti između AT i kuće koji reguliše temperaturu ulazne vode u kuću. Pošto je u AT temepratura 60-70-80*C u kuću treba smanjiti to na 35-40*C i to radi ovaj mešni ventil.
Za podno je princip isti samo je senzor termostata u ploči a ne na zidu.
3. Cena bafera. Ja sam moj kupio u Mađarskoj za 300evra pre 8 godina. To je Sunsystem a isti je Burnit i košta oko 500evra, valjda je Bugarski. Sve kod nas što sam našao je daleko skuplje. Najvažnije je da ima što više otvora za uvrtanje sondi, grejača, termometara itd. Moj nema izmenjivače ali ima i takvih.
Eto, nadam se da nije predugačko. Možda nekom koristi.
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo