Bakarni izmjenjivaci se ne koriste, a za to ima vise razloga; u vodi ima uvijek sitnih cestica pijeska , koje prolaze kroz
filter (obavezno ugraditi),te sitne cestice mogu pojesti bakarni izmjenjivac.Ja uvijek ugradjujem VA izmjenjivac,
pa sam se rijesio problema zeljezo- mangan.Zeljezna bakterija moze da ozivi tek ako dodje do kontakta sa zrakom(kisik)
Znaci strogo zatvoren sistem.onda 1 mm naslage na izmjenjivacu je 7% gubitka.Skoro nikako ne dolazi do zaprljanja
jer zbob velike kolicine protoka vode je bunar cist.Izmjenjivac je intergriran u TP ,i to je kompektni sklop.Prvih mjesec dana
moze eventualno da dodje do nekih problema (da se zacepi filter zbon pijeska) inace toplotnu pumpu nije potrebno
odrzavati. Normalno rade 20 do 30 godina bez kvara. Odrzavanje je cista berba para,jer kad jednom TP radi onda tu nema vise nikakvi problema.Planiranje i izvodba se mora prepustiti profesionalcu. Istina da je malo takvih ljudi cak i ovdje u njemackoj, ali potreba za TP je sve veca i veca . Mi ovdje u njemackoj imamo rok isporuke 6-8 mjeseci.Nase balkanske zemlje nemaju ni jednog poduzetnika koji je pravi profesionalac.Imam uredjaje koji su ugradjeni 1970g i jos su u funkciji.
Naj idealnije je rijesenje sistem voda-voda.Netreba nikakva dozvola za busotinu, a i ekonomski je opravdano.COP je najbolji.
Podatke koje ja imam dostupne, za balkanske zemlje sam nabavio preko "visoki veza" . Zalosno je sto takvi podatci
nisu dostupni svakom. Mi smo se uvijek ponasali kao da smo prirodu naslijedili od nasih djedova , a ne iznajmili od nase djece.
Imam iskustvi sa nasim inzinjerima (vecinom) da im je lakse utjerati metar u dupe nego centimetar u glavu.
Ja upravi radim dokumentacije na nasem jeziku, i njih cu staviti da budu dostupne svima. Moze potrajati jos nekih 15 dana.
Ako imas hidrogeoloski pitanja za tvije mjesto , rado cu ti ih odgovoriti.
Bio si u pravu sa protokom vode na sat.
Pozdrav svima,
PS:sa Toplotnom pumpom ne da se samo stedi novac, nego i ekoloski svijet u svim razinama, a to ke kod globalnog
zatopljenja koje mi sada imamo nama zadnja sansa da svojoj djeci ostavimo bar malo sanse da oni mogu biti bolji od nas,