Od svih komentatora,zacudo nisam nasao ni pomena o psiholoskoj komponenti u igrama na srecu.Pa recimo samo da se malo prisjetimo MARFIJEVOG ZAKONA,gdje kaze da sve ono sto moze krenuti po zlu krenuce,tako da igrac u igri ima samo jedno u mislima ,a to je nada u dobitak i sto se dogadja,naravno i najmanji procenat da izgubi ostvarice se.Dakle da rezimiramo,u igracevoj svijesti mora se razviti bezuslovna zelja da izgubi,ali bez i najmanje misli da ta zelja bude povezana sa tajnom zeljom da ipak dobije,jer u tom slucaju uzaman nada.Doista sam citao veoma davno jedan istiniti slucaj,kada je jedan pasionirani igrac u nekoj velikoj kockarnici(M.Karlo,ili slicno)poslije skoro stalnih gubitaka sto nije nikakvo cudo,otkrio da je jedini krivac njegovih gubitaka zelja za dobitkom.Helem on ti nadje nekog nesretnika koji je sve izgubio i onako jadan i gladan lutao oko kockarnica nebi li mu neki sretni dobitnik stogod darivao,a znali su ga skoro svi stalni igraci,kao i to da je nekada bio veliki kockar sa mnogo novca kao i da je to sve prokockao.Elem taj igrac-filozof zakljuci ugovor sa tim nesretnikom da on (taj nesretnik igra za njega)a da ce on njemu davati novac za igru,ali ako ista dobije na kocki,da njemu sve pripada(investitoru),a ako sve izgubi da ce mu uvjek za gubitak biti isplacena solidna nagrada.Elem ovaj nesretnik je jedan duzi period stalno gubio i ljepo zivio,sve dok nije istinski ozivio u njemu strah od dobitka,stose je i digodilo pa sto je sto vise zelio da izgubi,to je sve vise dobivao,sto znaci da nije imao nikakvu naknadu za rad,jer je takav ugovor i bio.Ali,igrao je i dalje i jednog dana on dobije ogromnu svotu(naravno za investitora),i nadao se je da ce ipak njegov nalogodavac dati i njemu nesto,ali(igrac filozof)ni u snu nije nikada ni pomislio da ce nagraditi nesretnika za dobitak,jer je i on imao dogovor za tom tajanstvenom silom,koja djeluje po( MARFIJEVOM ZAKONU).Ja sam se licno uvjerio da to djeluje jos vrlo davno prije nego sto sam procitao tu pricu,kada sam igrao sa kolegama onu davnu igru u novcanice po principu PAR-NEPAR,zadnjeg seriskog broja i jedne prilike kada mi stvarno nije bilo stalo do dobitka cak sam i sazaljevao kolege koje sam peljesio i zazeleo sam silno da gubim da bi oni povratili svoj novac koji sam dobio od njih,ali sto sam vise zelio da gubim sve sam vise dobivao i od tuge zamolim ih da im vratim sto su izgubili,ali to nisu nikako htjeli tako da sam njih petoricu ostavi bez plata koju su netom toga dana dobili.
salihkarahodzic