Posle duzeg vremena trazenja i razgledanja nasao sam sebi pravu stvar bar ja tako mislim.
Pa mi je prosle nedelje stigao Pelet gorionik TB Mini od 4-24Kw sa transportnim puzem i elektronikom i to sve sam platio samo 300€ + 50€ transport i carina
i naravno da je polovno za te novce. Imam Alfa Plam kamin za centralno s kojeg sam skinuo vrata od lozista i namontirao sa 4 srafa adapter plocu i gorionik i s nestrpljenjem
pokrenuo ceo sistem. Pokazalo se odmah u startu da je izbor gorionika bio pogresan posto samo loziste peci ima dubinu od 50Cm a gorionik korisnim plamenom pokriva
svega 20Cm ali i uprkos tome u maksimalnom rezimu sa potrosenih 2Kg peleta i posle 30tak minuta postigao je 45 stepeni vode u sistemu. A za istu temperaturu
vode sa Bukvom bilo je potrebno skoro 2h a grejem nekih 120 m2 i sve ovo mi je dovoljan pokazatelj da ce se trud isplatiti ako nista drugo nema vise vlaznog drveta,
secenja, cepanja, unosenja i sta sve ne jos.
Sad mi predstoji prepravka lozista samog gorionika sto je i izvodljivo uz male izmene.
Cvrsto sam resio jos i da napravim masinu za peletiranje jer sam uspeo da pronadjem sve mere i podatke za samogradnju iste a i njih zelim da podelim sa zainteresovanima
jer u tom slucaju je ukljuceno vise glava a i vise ideja a mogu zainteresovanima da dam mere i samog gorionika jer u globalu ni to nije komplikovano za jednog masin-bravara
jer je moj trenutno kod jednog pomenutog jedino je potreban kotlovski lim zbog ekstremnih temperatura mozda ce jedino biti problema sa prenosnim puzem koji izgleda
jednostavno dok se ne susretnes sa problemom uvijanja sve ostalo je mala maca.
Zainteresovanima
[email protected]
[Ovu poruku je menjao zemica dana 06.03.2010. u 15:36 GMT+1]