Mordred Zemun
Član broj: 1027 Poruke: 179 188.120.102.*
|
Naravno da je moguće, ali je pitanje koliko će da košta i kako će to funkcionisati.
Postoji nekoliko pristupa dizajnu peći na pelet, a najpopularnije su sa spoljašnjim gorionikom (koji se kači na vrata kotla ili na otvor predviđen na kotlu) i sa gorionikom u obliku ćupa (unutar samog kotla).
Peć se sastoji od kotla, gorionika, transportera peleta, rezervoara za pelet i automatske regulacije. Tu su još i ventilatori, grejač, nekoliko senzora i još po neka sitnica.
Problem sa samogradnjom peći je regulacija/automatika/elektronika/PLC (programmable logic controller), zavisi kako ga ko naziva, i programiranje te komponente.
Regulacija određuje intervale dopremanja peleta, brzinu rada ventilatora, prima podatke sa senzora (temperatura vazduha u kotlu, izduvnih gasova, vode u kotlu, povratnog voda i sl....zavisi od modela do modela). U zavisnosti od primljenih podataka, regulacija može uticati na trenutni režim rada gorionika.
Recimo, Thermoflux kotlovi imaju opciju da kada se temperatra vode u kotlu približava temperaturi koju je podesio korisnik (default je 65C), smanjuje se intenzitet dopremanja peleta i brzina ventilatora. Ako je kotao podešen na 65C i na maksimalnu, petu brzinu. On će već posle 61C početi početi da smanjuje brzinu za po jedan nivo, za svaki stepen celzijusa i tek sa dostizanjem ciljane temperatre, prelazi u fazu gašenja. Ja sam kotao stavio na peti stepen i temperaturu na 65C, ali kotao najveći deo dana radi na 61-63C, jer toliko grejna tela uspevaju da ishlade ceo sistem. Zašto odmah ne stavim na nivo 2 ili 3? Zato što prvo jutarnje zagrevanje može da potraje. Ovako se prvo zagrevanje obavi vrlo brzo, a onda automatika sama smanji kapacitet kako bi se održavala temperatura vode.
BTW automatike koje sam ja našao su od 200, pa na više evra, motor za pužni transporter je bar 30ak evra, a ovaj u Thermofluxu je oko 70, grejač za paljenje peleta je bar 20€ i eto nas već na trećini puta do tih 900 koje pominješ. A još uvek nemamo telo kotla.
peletoljubac, tri posta pre tvoje poruke sam ja naveo nekoliko proizvođača peleta. Ja sam do sada koristio BioEnergyPoint, Spačvu, Midex i probao sam pelet od sojine slame. Trenutno koristim Midex i ako izuzmemo veliku količinu prašine u svakoj kesi i to što nijedna kesa nema deklarisanih 12kg, pelet je za saad OK. Upoređujući pepeo sa onim od BioEnergyPoint peleta, čini mi se da Midex ima nešto niži stepen sagorevanja, jer u pepelu bude po neki komad koji je nešto krupniji (ni ne vidi se dok se pepo ne uzme u ruku pa se pažljivo zagleda i malo protrlja), dok kod BioEnergyPointa pepeo izgleda vrlo homogeno i jednolično. Sagaoreo sam tek ~200kg Midexa, pa još uvek nemam pravu sliku, ali s obzirom da je skoro 20% jeftiniji, u kesama bude neki procenat manje i možda ima malo više pepela od ostalih, čini mi se kao dobra kupovina.
Pomenuo si i transport. U zavisnosti od toga gde živiš, to može da bude vrlo bitna stavka. Dodatnu uštedu na Midexu sam ostvario, jer sam ga preuzeo u NS (javi se na PM da ti dam kontakt gde sam preuzeo), pa me je transport koštao 40% manje nego da sam kupio BioEnergyPoint pelet. Ugrubo, računaj da je tranport 1€ po km, pa što više pelea kupiš u turi, to ti je niža cena transporta po kilogramu.
|