Prošlo je neko vreme od kad sam postavljao slike, a u međuvremenu je bafer pušten u rad i za sada sam prezadovoljan! Još jednom hvala svim članovim koji su svojim savetima pomogli realizaciju ovog projekta :-)
Kao što sam pisao par postova ranije u pitanju je rezervoar od inoxa zapremine oko 2000L, debljina lima je 1mm, a sistem je otvorenog tipa, nije pod pritiskom. Imao sam alpex izmenjivače, ali nedovoljnog kapaciteta pa sam se odlučio umesto njih da ubacim inox rebraste cevi od 1".
Gledao sam neke specifikacije jednog proizvođača iz Italije koji tvrdi da inox rebraste cevi imaju 10% veći kapacitet razmene toplote nego bakarne cevi. Pošto su rebraste imaju veću površinu, debljina je samo 0,3mm u onosu na 0,8 ili 0,9 kod bakra.
Ne ulazim u to da li je to stvarno tako ili je samo marketinški trik. Cena je ono što je bilo presudno, 4 eur za metar u odnosu na 900 din za 3/4" meku bakarnu cev. Za toplu vodu umesto cevnog izmenjivača ubacio sam inox kazan od bojlera od 100L.
• Gornji izmenjivač je 50m dužine, verovatno je predimenzionisan, mogao je biti i kraći ali zato skoro da nema razlike u temperaturi polaza i vode u baferu, možda oko 1-2°C.
• Donji izmenjivač je isto 1", dužine 25m i predviđen je za solarni sistem. Ostavljeno je i dosta utora na različitim visinama za sonde.
• Grejači su 600mm dužine, snage 3x6kw, a vidi se pored i Mg anoda koja je obavezna!
Za grejače kada sam naručivao morao sam naglasiti da nisu za kotao, nego za mirnu vodu. Jer grejači za kotao imaju kraću grejnu nit i rade u vodi koja cirkuliše, pa u mirnoj vodi im je znatno kraći životni vek.
• Priključen bafer na sistem grejanja. Poprečni prstenovi su ojačanja koja su obavezna u ovom slučaju kada se radi od tankog lima da voda ne bi izdeformisala posudu.
Ostavio sam i dosta ulaza/izlaza na različitim visinama od 3/4" i 1".
• Ovako to izgleda sada kad je pušten u rad sa izolacijom. Nadam se da će uskoro doći na red i cerada ili neki plaš okolo da to i estetski liči na nešto
Ceo sistem je rađen u SSM varijanti, a koštao nešto malo manje od 1500 eur, s' tim da sam mogao uštedeti oko 150 eur da sam išao odmah sa varijantom inox cevi, umesto alpex.
Troškove detaljno možete videti dole u tabeli:
Verovatno nisam opisao sve, ako sam nešto preskočio slobodno pitajte. :)