Napisao ja to...
Od kotla topla voda se račva na 2 strane (jedna kroz pumpu pa u akomulator), a druga u kuću. Koji je ventil otvoren, na tu stranu ide topla voda (da li u kuću ili u akomulator). Isto važi i za hladnu vodu. Pa ako hoćeš brzo da ugreješ kuću, otvoriš ventile prema kući, zagreješ je, a onda ih zatvoriš pa otvoriš prema akomulatoru i greješ akomulator.
Najjednostavnije je da tu drugu pumpu (prema akomulatoru) pališ preko nalegajućeg termostata. Lepo se podesi na npr 60-70*C i aktivira pumpu kada je voda iz kotla toplija od te temperature... loše je što će ti pumpa raditi i u slučaju da si ugasio peć i "trošiti energiju" iz akomulatora dok ne padne ispod podešene vrednosti. Eksperimentom to podesiš. Nije to prevelik gubitak energije ako se poredi sa komforom koji se dobija. Ako podesiš na recimo 70*C, treba podosta da ložiš da bi prebacio tu temperaturu u akomulatoru od 1000l.
Pravo rešenje je automatika sa diferencijalnim meračima temperature gde se pumpa uključuje samo kada je temperatura vode iz kotla veća od one u rezervoaru, ali to gotovo nisam video (ja sam sebi to napravio i samo materijal je preko 130evra - ima mikroprocesor, 11 senzora temperature, LAN pristup računarom, pamti temperature svakih 20 minuta 2 nedelje i svašta još).
Da bi uopšte ušao u priču o akomulatoru, potrebno je da znaš koja ti je potrebna temperatura polazne vode u kuću na npr 0*C ili na -20*C i koliki su ti gubici kuće. Tek tada izračunavaš veličinu akomulatora i da li ti to uopšte koristi. Na primer, ako ti je grejanje projektovano na -20*C 90/70 (kao što se obično radi) onda ti je na 0*C voda iz akomulatora temperature ispod 60*C neupotrebljiva i biće hladno. Pazi, na 0*C što je realna temperatura i ne tako retka.
Spojiš samo priključke koji ti trebaju, ostale začepiš. Treba ti najmanje 5 (topla i hladna voda prema kući i prema kotlu i termomanometar).
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo