Tema postoji, preko 200 dana nije pisano, jedva sam je našao.
Lavbanjalucki:
Pozdrav Tihi
drago mi je da hoćeš da mi pomogneš,tvoje znanje i iskustvo u ovoj oblasti su neprocenjivi.
Za početak,dvoumim se dali da mi akumulator bude sa ili bez izmenjivača.Ako je bez izmenjivača onda mi problem stvara dodatna kompenzaciona posuda,koja je u mom slučaju cca 300 litara.Zato te molim da mi malo objasniš prednosti i mane jedne i druge varijante.Šta misliš o ideji "bojler u bojleru",rešio bi problem tople vode.Usput,da ti kažem da sam solarno završio i da sam zadovoljan njegovim učinkom.
Mislim da nebi bilo loše da otvorimo novu temu o ovoj materiji,ako se slažeš?
Prednost sistema sa izmenjivačem je što je sud bez pritiska (obična kanta sa poklopcem što znači da je lakša, može biti od plastike) i manje mesta zauzima (dovoljno je 10 cm pri vrhu ostaviti vazduha i to je "ekspanziona posuda"). Mane su što, ako je metalni, brže rđa i što se gubi oko 4-5*C toplote na izmenjivač.
Prednost sistema pod pritiskom je bolja iskorišćenost temperature akomulatora (onih 4-5*C), ima gotovih različitih veličina, a mane su dodatna (dosta velika) ekspanziona posuda, mora biti metalni da izdrži pritisak bar od 3bara.
Moj izmenjivač je okrugao i ja sam ostavio prečnik od 100cm za prohromski bojler, ali to još nije stiglo na red da se uradi.
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo