Pozdrav svima na forumu a pogotovo u ovoj temi.
Naleteo sam na ovu temu i procitao sve do sada postove i ne mogu a da se ne javim i da vam napisem ovo sto cu napisati...
Prvo moram da se zahvalim vodecem inzinjeru iz Alfa Plama (necu imenovati osobu ) koji trenutno zaduzen na ovom projektu koji se zove COMMO jer me je uputio u osnove ovg tj naseg kotla.
Kotao sam kupio medju prvim prodatim kotlovima iz Alfe i poceo da ga koristim cim su poceli malo hladniji dani, znaci koristim ga dosta maltene i kada se moglo proci i sa inverterskom klimom koju posedujem ali sam ja namerno koristio kotao. 17 god. sam se grejao na Slovenacki kotao TVT TOBI 23 kw na drva i za mene ne postoji bolji i islativiji kotao od njega ... naravno za kvadraturu koju sam ja grejao.... znaci kuca je 220 m2 ali nisam grejao nekih 70 m2 sto je negde oko 150 m2 nazalost proteko ... mojom krivicom tako rekli Slovenci i ove godine prešo na Commo jer su mi ostali kotlovi tog kaminskog tipa (bili dosta skupi oko 3000e) a ovaj Alfin za te pare je EXTRA jer je ustvari cista ili slicna kopija predhodno pomenutih kotlova sa zapada.
E sad problemi bili nevidjeni i razni .... sve to sto ste vi napisali .... puna casica (gorionik) ...prepuna casica nesagorelim peletom koji je cak i goreo mimo casice pa cak i iz donje posude za pepeo , garavo staklo (crno neprovidno) onda problemi sa azbestom na casici vratima, raznorazni alarmi i jos dosta drugih do kojih vama ne zelim da dodjete, a ubedjen sam i da necete jer je svaki novi napravljeni kotao sve bolji i bolji i uveren sam da su sada svi OK. nekazem da moj nije valjao ali mnogi sitni nedostaci koji su bili na mom su uklonjeni i milslim da i ako ima nekih sitnih da ce sada svaki serviser odkloniti bez ikakve poteskoce, dok sam ja sam i pomenuta osobe iz Alfe i Micronove (italia--- kontaktirana nekoliko puta)... ciju elektroniku Alfa ugradjuje u nase kotlove resavao jedno po jedno.Serviseri za moj kraj tada nisu ni bili za COMOO vec su jos isli na obuku za ovu pec - kotao tako da sam probleme resavao na nacin kiji sam vam naveo.
Ono sto vas najvise zanima a to je rad kotla, posle dosta iskustva sa ovim kotlom mogu o samom koriscenju reci da je kotao super i da moze da se namesti da radi i da greje vodu u sistemu na vasu zeljenu tem. pa makar ona bila i 80c pa i vise bez ikakvih problema. Pisanje parametra za dobar rad kotla je uzaludan jer kotao ce raditi kod svakoga drugaciji sa istim parametrima... znaci mogu ukazati na resavanje osnovnih problema (kontakt na PM ili mail) a za finese i ostalo a pre svega mislim na POTROSNjU tu ne mogu pomoci jer i ja trazim resenje za smanjenje potrosnje a da greje i bude toplo jer moja zena se seta po kuci na kratkim rukavima a za to treba i potrosnja.... ali i dalje mislim da se i to moze srediti. Trenutno pokusavam da mu ugradim sobni termostat kao sto ima na ovim gorionicima koji se ugradjuju na same kotlove (ne kao kod nas sve u jednom) a u opciji je i WiFi komunikacija sa kotlom ....ne RF frekvenca ili dupli displej radi uvida u stanje kotla iz druge prostorije ... otom potom-
Zapamtite ovo:
kotao ne moze ili nece raditi dobro sa svakakvim peletom......probano sigurno bar njih 10
za bolji komotitet u koriscenju potreban vam je DOBAR PELET koji COMMO kotao zahteva da bi radio dobro a da vam nepravi problema.
Pomenuti pelet u nekom postu bioenergy point od 5,2 kal. nevalja za nase kotlove .... mozda ako se neko dokopao do onog sto se izvozi onda moze da prodje a ovaj sto kupijemo kod nas je sra..... pun je zemlje i peska i normalno je da gorionik (casica) puna sljake koja ne moze da se ocisi kada se radi samociscenje kotla jer je pesak i zemlja i ne moze kotao da ga povuce napolje a samim tim gorionik je prepunjen nema vazduha za sagorevanje novog peleta i td.
Ko je kupio vecu kolicinu loseg peleta pa sada mora da ga koristi jer kupovina novog je novi izdatak resicemo ali taj neka zna da mora stalno da nadgleda kotao i da radi odredjene radnje kako bi mogao da ga potrosi... i da presteluje kotao.. ja imam od njega jos 600kg ali ga nekoristim cuvacu ga za kraj sezone a Boljevacka fabrika peleta i slicne njima nece videti ni dinara vise od mene..... komociju koju pruza grejanje - kotao na pelet (sam se pali sam se gasi vise puta dnevno nedeljo ciste a ne garave ruke realna kolicina pepela , sloboda u koriscenju ) sa LOSIM PELETOM necemo imati nikada sa Commo kotlom ....jednostavno Alfa ga je napravila i nije racunala na djubre od peleta koji se pojavljuje na nasem trzistu.
Ovaj pomenuti LOSI i jos drugih LOSIH peleta mogu koristiti ljudi koji imaju ugradne gorionike jer oni jedu SVASTA ali sa puno pepela i sljake koja njima nesmeta pri radu ali potrosnja ce SIGURNO biti velika.
Sigurno ce mo zajednickim snagama resiti svaki Commo kotao (i uz pomoc Alfinih servisera) ali pre njih mi sami korisnici jer se do servisera tesko dolazi .... mada nekada ce biti potreno i da se oni cekaju pogotovo ako bude kvar na kotlu tipa puz, grejac, pumpa, ventilatori i sl. zbog rez. delova koji oni imaju a za takve stvari je svakako i garancija tu.... mada koliko ja znam za sada nema prijavljenih slucajeva tezih kvarova.
Auuuuuu kolko sam napisao ......... izvinjenje na gramatickim greskama ako ih ima.
Svi postovi do sada kiji su u temi su lako resivi (kontakt na PM)
Svaki savet oko stelovanja kotla za smanjenje potrosnje a odrzati zadatu temp. ili komunikacija sa kotlom tipa termostat ili dupli displej radi uvida u stanje kotla iz druge peostorije (kod mene je to problem jer mi je kotao u prizemlju (gde takodje grejem) a ja sam na spratu pa ga stalno obilazim) ...da sredimo i to pa da imamo perfektne kotlove i dobro grejanje.
Pozdrav !!!!!
mobiltime