Skršeni,
ne može tako da se gleda. Mora da se uradi detaljan proračun toplotnih gubitaka za svaku poziciju (sve fasadne zidove tj. zidove prema negrejanom prostoru, podove, međuspratne konstrukcije) u datoj prostoriji, uz uzimanja u obzir realnih slojeva po pozicijama. Ja sam računala za moju kuću pre nego što sam krenula sa prepravkama u kotlarnici i dodavanjem izolacije.
Primera radi (čisto da imaš za poređenje) - postojeće stanje pre dodatne izolacije - kuhinja površine 12.7 m2 sa spoljašnjim zidovima od giter bloka 25 cm + stiropor 5 cm, podna izolacija perlit 5 cm + 2 reda staklenih flaša (tatko kaže da je tako radio, ostaje mi da mu verujem), dve velike staklene površine PVC stolarija sa troslojnim low e staklom, sa negrejanim prostorom iznad je imala gubitke 904 W (što je drastično manje od onih tvojih 3xxx W, uz tvoju izolaciju od 10 cm). Računato je za spoljašnjih -14.4C, jer je to standard.
Sa dodatih 10 cm stiropora, sad je ukupna izolacija u prostoriji 15 cm (dva fasadna zida). Gubici na spoljašnjih -14.4C iznose 608W.
U toj prostoriji je liveni radijator 16x68 cm, 20 rebara. Uvek je pričvrljen termoglavom na 3 (20C).
Problem je što ljudi uzimaju za toplotnu moć rebra radijatora vrednost za odnos 90/70C koji nije realan. Meni je polaz kod hladnog starta 48C, a kad dostigne zadatu, ide održavanje na 39-40C, zavisi od spoljne temperature. I na pumpi koja radi na II brzini, razlika između vrha i dna rebra kod radijatora visine 88 cm iznosi 10C. I kad je pumpa na III brzini, uvek postoji razlika između vrha i dna (nisam je merila kao što sam radila za II brzinu, ali pipanjem imam utisak da je razlika ista). Čim rebro ne greje ravnomerno, onda je i efektivan broj rebara upola manji od fizički prisutnog broja.
U principu, treba sračunati toplotne gubitke svake prostorije, preračunati toplotnu moć rebra radijatora na realne temperature polazne vode, baciti 40% u vetar zbog neravnomerne temperature po visini rebra i dobiće se efektivna toplota koju radijator zrači. I ja sam za to da ide što više rebara niskolitražnih radijatora...to će da obara temperaturu polaza. A AT sve pegla, i povrat i polaz, zato je majka Mara :)