Evo danas je u Blicu izasao tekst :
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=21050
KRAGUJEVAC - Malu kragujevačku samostalnu zanatsku radnju „Ekoterm“ u Srbiji skoro da niko i ne primećuje. Privredna komora, zvaničnici, političari, nemaju interesovanja ni da vide šta se u njoj radi. A ova firma, nastala pre osam godina, do sada je dobila tri najveća priznanja, za štedljive kotlove za zagrevanje vode, od najprestižnije međunarodne asocijacije koja prati razvoj privrede u svetu.
„Biznis inicijative direction“ (BID) je tokom protekle tri godine „Ekotermu“ dodelio zlatnu, platinastu i dijamantsku zvezdu za tehnologiju i inovaciju. To su najveća svetska priznanja u domenu industrije, koja se mere sa Nobelovom nagradom u nauci i umetnosti.
Prema rečima Nenada Jovanovića, direktora „Ekoterma“, oni proizvode štedljive kotlove za zagrevanje vode, koji rade bez grejača, i troše od 40 do 50 odsto energije manje nego klasični.
- Mi smo jedina firma sa Balkana koja je dobila ovakvo priznanje, u društvu velikih kompanija kao što su „Dženeral motors“, „Britiš ervejz“, „Koka-Kola“, „Vodafon“, „Majkrosoft“. Pravimo nekoliko vrsta kotlova koji vodu greju preko toplotnog polja na principu elektrolize destilovane vode, obogaćene elektrolitom (sodom bikarbonom), kojom je ispunjen sistem za grejanje. Naš kotao je mali, lagan i ne može da se pokvari - kaže Nenad Jovanović.
Patent za ovaj izum su zaštitili u Minhenu, a atesti su rađeni na Kraljevskom institutu za termotehniku i termodinamiku u Norveškoj.
- Svakih deset sekundi su mereni svi parametri njegovog rada, 24 sata, i sve je bilo bez greške, utvrđeno je da je stepen iskorišćenja električne energije 98,7 odsto, što je do sada najviše ikada zabeleženo. Sertifikat koji smo dobili nam otvara tržište celog sveta.
Zanatska radnja „Ekoterm“ svoje kotlove prodaje u 24 zemlje sveta. Najviše u Danskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, pa i u dalekoj Mongoliji.
Najnoviji proizvod „Ekoterma“ su amfore koje greju. Dali su im ime „Aladin 1“, napravljene su od gline koja ne puca na visokoj temperaturi. Unutra je grejač, a posuda je ispunjena kvarcnim peskom. Kada se isključe, isijavaju toplotu još četiri sata. Pošto se svaka pravi ručno, proizvode ih samo 50 mesečno. Pravi su hit u svetu, zbog ekonomičnosti i dekorativnosti.
Sutra idem do firme licno u sediste firme u Kragujevcu .Danas sam se cuo sa vlasnikom ili zaposlenim,nisam pitao ,i pozvan sam da sutra dodjem do njih za prospekte i informacije iz prve ruke o svemu.
Covek je bio vrlo ljubazan iako sam ga davio laickim pitanjima ....mozete zamisliti :-)
Ceo Vulkan blok ,po objasnjenju to je sve komplet fabricki spakovano samo da se nakace radijatori , kosta svega 950 eura !
Ostaje samo pitanje realne potrosnje ,izrazene u Kw i novcu .Nikako nisam u stanju da izracunam koliko bi u proseku trosio za 90 + 90 kvm ? Kuca sa izolacijom u kojoj se na prvom spratu od 90 kvm greje oko 50 kvm a na drugom spratu se od 90 kvm greje oko 60 kvm ....
Sve u svemu posle ovog teksta u Blicu ozbiljno cu se razmisliti i preracunati oko uvodjenja ovog elegantnog resenja za parno grejanje.
pozdrav
Lead, follow.....or get a fuck out of my way !