@mali genije
To bato... znači već probano u praksi. Ja sam mislio da to uradim sa jednom cijevi, recimo 10mm ili 12mm, one za klimauređaje, a opet vidiš tanje cijevi je lakše motati u spiralu prečnika 5-6 cm. Pošto radim po principu uradi sam tako da ne mogu da varim bakarne cijevi, mogu samo da ih lemim kalajem, volio bih da cijevi izmjenjivača budu neprekidne unutar bojlera, a spojevi da budu izvan kako u slučaju popuštanja lema nebi došlo do curenja glikola ili antifriza u sam bojler, pogotovo onaj kuhinjski.
A spajanje sam planirao izvesti termosifon na tavanu pošto mi je bojler na tavanu već postavljen visoko tako da će izlaz iz kolektora na krovu biti niži za 10 cm od ulaza u bojler. Čak ne mislim ni ekspanzionu posudu koristiti već kao kod auta samo bocu u najvišoj tački sa nekim min-max nivoom. Reko da puno ne komplikujem sa kontrolom i regulacijom, kada grije neka grije, kada ne grije neka miruje. Tako bih izbjegao i pregrijavanje u slučaju nestanka struje. Obzirom da mi je drveni ram i 'plastika' u igri bio bi u problemima u slučaju dva sata stagnacije u ljetnom periodu, a takvo iskakanje elektromreže nije ništa neuobičajeno, pogotovo vikendom kada vazda nešto rade na elektromreži.
E sad to kod tebe sa mikrokontrolerom, LCD displejem, elektromagnetnim ventilima, UPS-om... to ko da si radio sebi za pare