Haj'mo solomaheri! Proljeće se bliži. Gdje su sličice tih kolektora? Pa zar čekate da Sunce sagori i pretvori se u sivog patuljka.
Nakon prošlogodišnje pauze malo novih aktivnosti. U međuvremenu sam dobio neku raskopanu pumpu, pa sam prihvatio savjet malog genija i odustao od termosifona. Mada je za mene prava stvar dobro urađen termosifonski princip solarnog bojlera, pumpa mi daje mogućnost da ne kačim kolektor na krov, već da ga postavim uz kuću i koristim i za podno grijanje u zimskom periodu.
Evo zadnjih detalja.
Nedavno sam na svom SSM kolektoru zabilježio temperaturu od 65 stepeni, doduše u režimu stagnacije (bez odvođenja topline). u nedjelju sam ga pustio u sistem podnog grijanja, zapremine tridesetak litara, ali je kratko bilo sunca. Za oko sat grijanja podigao je temperaturu vode u sistemu sa 22 na 25 stepena celzijusa i držao je sve dok se opet nije naoblačilo. Obzirom da je kolektor svega 2m2 i promjenjivi februar, očekujem za ostatak sezone (do maja), kada je više sunčanog perioda, jače sunce kao i manje toplotnih gubitaka kuće, da će značajno doprinijeti. Ne očekuje da ću se ugrijati na njega, ali bar da pod ne bude hladan. U svakom slučaju svaki kilovatsat energije unesen u sistem dobro dođe.
Izmjenjivač je koaksijalni, samogradnja. 5 metara 3/4'' okiten cijev kroz koju prolazi malo duža bakarna cijev fi 10mm. Na kraju okiten cijevi je poluspojnica i T komad, kroz koje prolazi bakarna cijev. T-komad redukcijom i navrtkom zatvara oko bakarne cijevi koja tako izlazi vani. Isti takav sklop je i na drugom kraju okiten cijevi. Sa strana T-komade se priključuju na dovod i odvod vode u sistemu podnog grijanja, a bakarna cijev se spaja preko pumpe na kolektor. Kroz bakarnu cijev prolazi zagrijani glikol, koji toplinu predaje vodi u okiten cijevi.
Ovo su slike tek montiranog. Kasnije je sve to izolirano, ali nisam još uslikao.
Provjereno prošle nedjelje i odlično funkcioniše. Nisam mjerio temperaturu na ulazu i izlazu glikola u izmjenjivač ali na dodir ruke na ulazu je baš vrelo, a na izlazu se jedva primjeti toplina. Znači dobra izmjena topline.
Pritisak vode je 1,8 bara, a glikola je 1,2 bara. Umjesto ekspanzione posude u strani sa glikolom upotrijebio sam litarsku baštensku bocu za prskanje, ona mala što se može napumpati pa špricati po biljkama. Njome sam ostvario poreban pritisak a ujedno služi da primi višak glikola pri zagrijavanju. Priključena naknadno na hladnu granu na T-komad, lijevo od pumpe.