lavbanjalucki,
U predhodnom postu sam ispustio da stavim na vreme jedan privatni sajt( solartirol.at) mog "domacina" Manfreda G. iz Ausrije koji zivi u Tirolu koji je postavio vise od dvadesetak primera kako se koriste solarni kolektori u sadejstvu sa ostalim sistemima grejanja ( TP, pelet, mazut , kamin ,akumulatori toplote). Ono sto je super u celoj prici ozete u realnom vremenu da pratite njihove sisteme. Ako mogu oni u Nemackoj i Austriji sto ne bi ste mogli i Vi u Banjaluci.
Jedan gospodin je pre 25 god. sam napravio kolektore koji su radili svoj posao odlicno ( njegov sajt toellen.de)i sada resio da ih zameni novim,boljim, efikasnijim.
Samogradnja je sjajna svar,nakraju nemci su tako krenuli ( imali su skole samogradnje koje je organizovala drzava, a njih su sledili ostali). Sada u celom svetu imate takve skole , a posebno u nerazvijenim zemljama.
Moja malenkost je pocela sa izgradnjom vazdusnih solarnih kolektora, koji se vec od davno koriste u svetu( oni , u posebnoj izvedbi mogu da greju i sanitarnu vodu). Ako Vas budu interesovali linkovi poslacu Vam, bez namere da Vas odvratim od kolektora sa vodenim fluidom.
Sto se tice vakum VS plocasti postoje oprecna misljena, a cini mi se da moj "domacin" ima izvestaj svajcarskog instituta.
Na forumu postoje momci koji su sjajni prakticari.
Zelim Vam uspeh i da nas redovno obavestavate.
PR 85m2 8cm/20gr,malter,blok 19,5 k.vuna, p brana, cigla.Pod heraklit 7cm
Duž južne fas. zast. ter. ( cca 90m3 ), sa pasivno sol. grej.
Podno,f coil, radij., sušač
LG MAESTRO inv. 12
U aneksu garaža sa izol.5cm, plaf. g. 15 vuna. Krov PTK garaze 22 cm vuna
PTK cca 85m2 izol. kao PR. Krov 28 cm, pod 7 cm +sist.ploča za podno 5,5cm
Pos. brojilo,AT 1000 l+el.kotao + TP 18 kw vaz-voda