Evo i od mene malog doprinosa temi, sa slikama mog sistema grejanja sanitarne vode.
GALERIJA SLIKA
Komponente sistema:
Custom made bojler od prohroma 200L sa dva cevna izmenjivača i električnim grejačem od 6kW
Solarni kolektori 4m2 (Grčki, ne mogu da se setim marke)
Alpex cevi 20 za vezu kolektora i bojlera
Automatika Firšt i ostalo custom made (Schneider Electric razna oprema i Omron releji)
Sanitarna ekspanziona posuda 24L i Ekspanziona posuda 8L za krug između kolektora i bojlera
Ostalo vidite na slikama
Solarni kolektori i bojler su u upotrebi od 2002. godine, s tim što je do 2008. godine za grejanje sanitarne vode u bojleru od 200L u zimskom periodu korišćen izlaz iz standarnog kotla koji je bio povezan na gornju spiralu u boljeru. S obzirom da je 2008. godine uveden gas, došlo je do radikalnih promena u samom sistemu, tako da ću detaljnije opisati samo trenutno stanje koje možete da vidite na slikama. Uvođenjem gasa, promenjen je način zagrevanja sanitarne vode, tako što voda iz bojlera od 200L kojeg zagrevaju solarni kolektori, ulazi u "brzi" bojler od 60L sa izmenjivačem od 25kW kojeg zagreva gasni kotao Beretta Exclusive Green RSI 35kW. Na ovaj način maksimalno je iskorišćena sunčeva energija, jer bez obzira na temperaturu u bojleru od 200L koju su postigli solarni kolektori, gasni kotao će tu temperaturu imati kao polaznu vrednost i što je ona veća trebaće manje da radi i obrnuto. A dobijen je i pun komfor, jer iz bojlera kojeg zagreva gasni kotao uvek će izlaziti voda temperature bar 55 stepeni. Veza između solarnog bojlera od 200L i gasnog od 60L je automatizovana, tako da pritiskom na dugme može da se otkači gasni bojler i da se kaže gasnom kotlu da ga više ne zagreva. Ovo je urađeno kako neko ne bi recimo otkačio gasni bojler, a zaboravio da izbaci gasni kotao iz sanitarnog režima rada koji zagreva taj isti bojler. Solarni kolektori su automatizovani slovenačkim Firšt uređajem koji pali pumpu u krugu između kolektora i bojlera kada je razlika između temperature bojlera i kolektora veća od 4 stepena. Bojler od 200L se takođe noću dogreva na struju (jeftina tarifa), s tim što ta voda uglavnom bude potrošena rano ujutro, pa sunce kreće da zagreva vodu praktično od nule (tj. od 20-30 stepeni). Ostatak sistema koji se koristi za grejanje zimi možete da vidite na slikama, a detaljnije o njemu može u nekoj drugoj temi.
Inače, maksimalna temperatura u solarnom bojleru (temperatura se meri na 2/3 od vrha bojlera, znači nešto ispod polovine kazana) koju su postigli solarni kolektori za sve ove godine je bila 69 stepeni, dok je tipično za ekstremno sunčane dane da bude oko 65 stepeni, a kada su dani "šareni" temperature su oko 40-50 stepeni (na jednoj od slika možete da vidite temperaturu u solarnom bojleru od 43 stepena koja je izmerena juče kada su slike napravljene, dok je temperatura danas u trenutku dok pišem ovo 46 stepeni). Po meni, jedna od važnih napomena na osnovu iskustva svih ovih godina je da za generalnu upotrebu nije dovoljno koristiti samo vodu iz solarnog bojlera, jer ona dosta često neće biti dovoljne temperature (npr. sa 40tak stepeni ne možete lako da operete masnoće sa posuđa). Samo kada su dani veoma sunčani i kada u bojleru imate bar oko 50-55 stepeni bićete zadovoljni, dok u drugim slučajevima ta voda će morati da se dogreva (električnim grejačem, protočnim bojlerom u kuhinji, zasebnim bojlerom u kupatilu, itd.) Tek kada smo prešli na gas i kada je solarni deo sistema povezan na način koji vidite na slikama (da voda iz solarnog bojlera ulazi u gasni, a potom dalje u sistem), dobijen je pun komfor u svakom trenutku i iskorišćena je sunčeva energija 365 dana u godini, jer se solarni sistem više ne prazni zimi, a ako se pojavi neki sunčan dan tokom zime, to će gasni kotao tada manje trebati da radi za pravljenje sanitarne vode.
Sistem je povezan sa celom kućom i to dva kupatila, toalet, i dve kuhinje. Lokacija je Železnik, Beograd. Sve što vidite na slikama smo osmislili i napravili moj otac i ja, po principu sam svoj majstor.
Toliko od mene za sada.