Citat:
Srkson:
Citat:
skrseni:
srkson
aaa... lepo sad radi sad kriva 55c sa spoljnim senzorom ......kako je sad kod tebe ,,,,koja kriva je ...sad kad imas 12 cm izolacije....
U više navrata sam pisao da upikana prava kriva grejanja na regulatoru, odnosno grejanje vođeno po spoljnoj temperaturi jedino ima smisla ako imamo izolovan objekat i konstantan izvor toplote, odnosno ako imamo u grejnom sistemu AT, ili što je skoro nemoguće, da imamo precizno dimenzionisan kotao sa izvanrednom modulacijom. U svim drugim varijantama regulacija polaznog voda po spoljnoj temperaturi ne može da se upika, a da mi kao korisnici budemo zadovoljni.
Ja sada imam odlično izolovan objekat, ali nemam AT i šta se dešava?
Jednostavno moram da držim visoko izabranu krivu (53C pri sobnoj 22C - podešeno u regulatoru) da bi gorionik nešto duže radio. Elem, prilikom niskotemperaturnog grejanja gorionik vrlo brzo postigne ciljanu temperaturu od 80C i odlazi u gašenje (iako radi minimalnom snagom cca 12KW), pa tako u krug!? Time sam opet dobio pali-gasi kao i onda kada grejni objekat nije bio izolovan!?
Sada sa istom krivom kao i pre postavljanja izolacije imam pri spoljnih 1C oko 47C prema radijatorima, ali time samo tri do četiri paljenja gorionika od po 2 sata u grejnom intervalu od 5h do 21:30h i konstantnih 22C u grejnom prostoru.
Dakle da rezimiram: Grejanje, odnosno regulacija polaznog voda vođena po spoljnoj temperaturi ima full smisao samo onda ako imamo dobro izolovan objekat i AT u sistemu grejanja. Tek tada možemo da upoznajemo i osetimo svoj grejni objekat kako diše u jedinici vremena pri različitim spoljnim temperaturama i tražiti pravu krivu grejanja na regulatoru. U svim drugim varijantama je lutanje, te pre ili kasnije vratićemo se na fiksnu temperaturu polaza.
[Ovu poruku je menjao Srkson dana 10.12.2017. u 01:39 GMT+1]
Srki upravu si donekle... HeatOn valjda ima mogucnost pojacanog starta, pa prilikom paljenja i zagrevanja gura full t u radijatore, a kada se postigne sobna t, onda prebaci na mod po spoljnom senzoru. Tako isto radi i ESBE CRC 141, a i drugi modeli, samo se spoje sa sobnim termostatom po uputstvu i sve radi kako treba, opisao sam to ranije. Ne vidim problem za one koji nemaju AT, ja sam pre dve godine imao sistem sa cetvorokrakim bez AT i jedno 15 paljenja gorionika dnevno u prelaznom periodu jer je 8 KW bilo puno na spoljnih +10, pa mi je malko pravilo probleme, ali cim je t pala i mogao sistem da radi u modulaciji, sve je bilo super. Dok se kuca ne zagreje, gura 60 u radijatore, a kada sobni klikne, prebaci na spoljni senzor i na regulaciju preko termoglava koje samo peglaju sitne nedostatke termostata.
Ja koristim HeatOn regulaciju i na njoj mi je aktivna opcija regulacije temp. polaznog voda vodjenu spoljnom temperaturom.
Kotao koji koristim je Termoflux Pelling 25Kw, bez akumulatora toplote.
Na temperaturama od oko 5C ili vise kotao radi na snazi 1 (8kw, temp u kotlu je 75C) pa prema referentnoj krivi od 45C salje mi temp od oko 37C prema radijatorima.
Sa tom snagom i spoljnom temp nemam ni jedno gasenje kotla za 14sati rada.Sa vecim snagama dolazi do modulacije a nekada zna i da se kota "zalaufa" pa pokrene se gasenje.
Lepo primetim razliku u temp radijatora u jutarnjim i vecernjim satima.Meni lepo odradjuje posao , a iskren da budem i nisam korisito fiksnu temp.
Imam i termo glave na svim radijatorima sem kupatilskih susaca.Mozda i to pomaze.