Citat:
Darko Nedeljković:
Nije problem u merenju.
Uzmimo primer da si ti mladi lovac, a ja matori nepokretni invalid a danas na stolu imamo samo rucak za jednu osobu.
U interesu obojice je da ti pojedes taj rucak, jer ces sit i snazan sutra uloviti nesto krupnije pa cemo jesti obojica. U suprotnom, ako bih ja pojeo taj rucak, ti gladan i iscrpljen vise nista ne bi ulovio i taj rucak koji sam ja pojeo bi bio verovatno poslednji obojici.
Nisam rekao da je problem u merenju, nego da je merenje prisutno, opet si ga nehotice izvršio kad si utvrdio da ručka ima "samo" za jednu osobu, samo za jednu, tačno za dve, viška za četri su merenja, tako da si ti verovatno neki šaman, na dalje da li ćeš svoja merenja i razmatranja šta posle zabeležiti brojem novčića (način koji ti izgleda ne voliš), digitalnim zapisom, matematičkom oznakom, ili verbalizovano je manje bitno, merenje je prisutno i učestvuje u odlukama koje se tiču budućnosti, a to je ko će pojesti ručak ..
Podsetiću te da ima razlike kako ko raspolaže novčićima iako ih ima, na primer Slovenija, Švedska i Norveška čini mi se su sačuvale oko 70% svojih šuma, iako su isto imale novčiće, dok je ostatak Evrope uključujući i nas, se zaustavio na 30% sačuvane šume, tako da nije do novčića, nego do ljudi i vrletnih planina. Slično Severna Amerika je sačuvala oko 60% svih svojih resursa računajući i šume i rudna bogatstva, dok su svi ostali kontinenti spali na 40% sačuvanog.
Citat:
U svemu tome je bitno da ti ne mozes nagomilati milion ruckova, jer ce ti se pokvariti, mozes da pojedes jedan, ako se prejedes dva, ili ako si izrazito prozdrljiv tri i to je to, nemas interes za unistavanjem prirode kako bi prigrabio neki ogroman broj ruckova. Ako uvedemo "ono nesto" sto moze dugo da stoji i da se gomila u ogromnim kolicinama, tu je kraj svakoj prici o odrzivosti i ocuvanju prirode, gramzivost i pohlepa ce uciniti svoje.
Jeste ali lovci sakupljači troše 6000 kalorija dnevno dok jure za divokozom koja hoće da beži ako hoće da je ulove, dok ratar troši 6000 kalorija samo jedan dan kad zasadi papriku, a ostalih mesec dana gleda kako paprika raste trošeći samo 2000 kalorija za kancelarijski posao. Sa viškom vremena gleda u nebo i zaključi da imaju zvezde i da tamo može da se putuje, da bi bilo održivo, dok na ograničenoj planeti može održivo, ali samo za ograničen broj ljudi..
Tu se postavlja pitanje velikog problema ako ne bi imao ono nešto kako će da sazida auto put do spejs centra, da bi lansirao spejs šip na zvezde, i onda je bolje da elon musk ima ono nešto u ekvivalentnoj vrednosti milion ručkova da bi platio milion radnika koji grade milion auto puteva do milion spejs centara, jer kako bi drugačije putovali u svemir održivo, kad bi čekali da lovci sakupljači sakupe, i ulove spejs šip? Nikad.
[Ovu poruku je menjao MajorFatal dana 14.02.2024. u 19:58 GMT+1]
Nemoj da pricas?