Pretpostavljam da sam žrtva informatičkog doba pa mi se zbog ubrzanih informacija čini da se nešto dešava, a u stvari ništa, a u stvari nemaš gde ni da se raspitaš. U lokalu ne smem ni da nabrojim, voda, vazduh, zemlja, mining industrija koja nasrće, i ljudi na ivici živaca i egzistencije. Najnoviji marifetluk u našem stilu je kad su razrušili jedno od najvećih mrestilišta na Dunavu šljunkom i šutom, jedna od reakcija je bila pa sad kad više nema retkih vrsta nije mu više potrebna bilo kakva zaštita .. :)
Nego, čini mi se još mnogo veći problem kad počnu da se traže rešenja kojih jednostavno nema .. kad se pomenu solarni paneli - odma rok trajanja 20 godina, nisu reciklabilni, prljava tehnologija dok se naprave, vetrenjače - nema vetra, hidroelektrane - spreče migraciju ribe .. ljudi individualno nešto brljave al to je smešno, gde da odložim čačkalice, gde da odložim vrećice od čaja, prave neke kućne kompostere pa to .. mislio sam bar u Vojvodini da je pola metra crnice bar negde, pre neki dan emisija za poljoprivrednike, te dodaj seckanu trsku, te dodaj humus, azot, da l bi išta uspelo da ne dodajemo ..
Te tako: održivi sistemi, ja smislio jedan, ali prilično jadan, zanima me ima li još neki, ili nepovratno težimo da sami sebe zaebemo. Ovde na forumu saznao da je prinos drvne građe oko 2,7% godišnje. I onda to znači ako imaš 1000 stabala smeš da posečeš 27 ove godine, i isto 27 sledeće a na mestu onih prvih počnu da rastu nova, i dok dođeš do kraja šume, ona prva stabla već porasla za seču, imaš održivu šumu tim tempom. Međutim onda vidim tim tempom šuma od 1000 stabala se poseče za 35 godina, a drvo od 35 godina starosti nije idealno za seču već bi bilo bolje od 50, te tako bolje da imaš 1500 stabala, na kraju i šuma nije sistem iz kog možeš samo da iznosiš, pa bi trebalo po koje stablo da padne i istrune, pa najbolje da imaš 2000 stabala i sečeš 27 godišnje, i eto imaš održiv sistem.
Ima li još neki?
Kao ilustraciju sam stavio onu spalionicu smeća iz Kopenhagena, nju hvale, te u centru grada, te na dimnjak izlazi samo vodena para, bla, bla ..