"Vidi se" :)
.. da si od skoro, ali imam poverenja u tebe, mislim da si tek počeo, pohvataćeš ti još štošta .. međutim citat nije kompletan, ovo je pun citat:
Citat:
MajorFatal:
Citat:
djoka_l:
OK, ajde sada malo ozbiljno.
Ozbiljno na mad zone? :) Ok, te krajnje je vreme i bilo ..
A tvoje moći selektivnog izdvajanja onog što ti je zanimljivo su za svaku pohvalu .. iz tog posta je bilo još i ovo:
Citat:
Prvo, kada se razmišlja o održivom sistemu, broj ljudi neče ostati isti kao danas. Danas na Zemlji živi oko 8 milijardi ljudi, a projekcija je da će za 30 godina da živi oko 10 milijadi, a da preko toga neće ići. Ostaće na 10 milijardi ili početi čak i da se smanjuje.
Sve ovo pod uslovom da ne dođe do neke masovne katastrofe, rata, ili neke druge slične situacije. Projekcija od 10 milijardi je na osnovu trenutne demografske situacije, a razlika od 2 milijarde nije zbog rasta natalita, nego zato što te dve milijarde još nije rođeno.
Demografska slika će se izmenti u smislu da će broj starijih od 65 godina da dostigne 2 milijade. Otprilike u svakoj od starosnih grupa 0-18, 18-30, 30-45, 45-65, 65+ će biti po dve miijarde.
Pa recimo .. projekcije jeste, i kriva se zakrivljuje ka 10 milijardi, ali postavlja se pitanje zašto, već na 2 milijarde bilo je nesretnika koji su kukali kako je "planeta prenaseljena", pa su ljudi zašiljili olovku i izračunali da planeta ima kapaciteta za oko 100 milijardi stanovnika. Zašto se zaustavljamo na 10, a ostavljamo 90% rezerve, zar ne bi trebalo da guramo do 90 milijardi i ostavimo 10% rezerve, i 50 milijardi bi bilo super pretpostavljam.
Citat:
Kada se razmišlja o energiji, trenutne procene su da rezerve nafte ima za 50 godina, a uglja za 150 godina. Naravno, ovo uzeti sa zrnom soli, jer se to računa na poznate rezerve. Uvek je moguće da se nađu nove rezerve, ili da su stare pogrešno procenjene.
Nema izgleda da se smanji emisija CO2, jer je i dalje jevtinije da se energija dobija iz fosilnih goriva.
U osnovnoj školi sam bio tamo negde osamdesetih, i tad nam je učitelj pričao da rezervi nafte imamo za oko 50 godina, i da će se dotle potrošiti, a posle ko zna .. mi izgleda na svakih 50 godina objavimo da imamo rezrvi za još 50.
Citat:
Solarna ergija i vetroparkovi nisu rešenje. Verovatno će ponovo početi da se grade nuklearne centrale, moguće je da u sledećih 30 godina budu raspoloživi torijumski reaktori, ali nije sigurno. Fuzioni reaktori sigurno neće biti razvijeni u sledeći 30 godina.
Zašto solarna energija i vetroparkovi nisu deo rešenja, ako ne i rešenje, Sunce greje te greje, vetar duva, bar se ništa ne troši?
Pa ako imaš nešto na temu a da nije off topic samo napred, to ne mogu da ti zabranim, jedino bih te po ko zna koji put molio da mi se ne obraćaš, briši šta god hoćeš i pomisliš da nije primereno, ali nemoj mi se obraćati, i dodatno nemoj menjati sadržaj poruka koje sam pisao.
Hvala unapred.
Nemoj da pricas?